Grodorna har dansat ifrån mig
Årets längsta natt har precis inletts och ljuset utanför fönstret här i Östersund kommer tillbaka om en dryg halvtimme. Midsommar är den högtiden under året som firas främst av oss européer i norr. Frågan kvarstår väl varför vi äter sill till lunch och dansar kring en blomsterklädd påle i takt till fiolspel? Hur uppstod den här uppståndelse till tradition egentligen? Efter att ha sökt lite på internet finner jag en del minnesvärd information och historik angående just denna helg.
I det förkristna Skandinavien var midsommartiden förknippad med offerfester i fruktsamhetens tecken, på många sätt motsvarande första majfirandet i andra västeuropeiska länder. Den kristna kyrkan tog över tidpunkten för denna midsommarfest och knöt den till "Den helige Johannes Döparens dag" den 24 juni (Johannes föddes enligt Lukasevangeliet sex månader före Jesus och firas därför sex månader innan jul). På flera språk kallas helgen för Johannesdagen, men på svenska med flera språk kallas den alltjämt midsommar. I det svenska kyrkoåret har tidigare "Midsommardagen" och "Johannes Döparens dag" firats på samma dag. Detta ändrades nyligen år 2003 då Johannes Döparens dag flyttades till söndagen efter Midsommardagen. Detta innebar att Midsommardagen fick temat "Skapelsen" i den nya evangelieboken.
Midsommarnatten har även ett stort inslag av tro på övernaturliga väsen och framtidsprofetior om man handlar på vissa sätt. Folktron säger bland annat att man skall akta sig för bada för att inte råka ut för Näcken. Flickor skall också plocka sju, eller nio, olika sorters blommor, helst vid ett vägskäl, klättra över nio gärdesgårdar och lyckas man sedan somna utan att yppa ett ord lär man i drömmen kunna se sin tillkommande.
Hur varje enskild svensk sedan firar denna dag är upp till var och en, men vanligtvis brukar vi samlas kring den kanske mest populära symbolen för sommaren. Jag syftar givetvis på midsommarstången! För att relatera till dagens händelser kan jag redan nu avslöja att ingen dans förekom för min del och återigen blir frågan "Varför?" mycket svår att besvara. Trots att årets midsommar inleddes med ett vackert väder och en återträff med gamla vänner känner jag inte längre den kittlande och förväntansfulla känslan som ofta uppkommer vid varje traditionsfirande. Varför skulle inte god mat, roliga lekar och spela, trevliga vänner och den vackra sommarnatten få mig att le vid blotta tanken? Jo... visst, jag tycker om det, men... Vid tolv-tiden satt jag placerad i solskenet på gräsmattan med min hund i famnen och jag hade precis avslutat fikat vid hembygdsgåren. Solen värmde min sjuka kropp och teet skvalpade behagligt i magen efter den sista intima beröringen med koppen. Fingrarna mina bredde ut sig i det gröna, och lite fuktiga, gräset och jag överväldigades med sommar. Sedan när spelmännen förde sina stråkar mot instrukmenten och musiken drog igång kändes det som om någonting avstannade. Tog slut. Stoppades. Bromsades utan att ha nått sitt mål. Många sätt att beskriva en känsla, men det verkliga problemet var att jag hade ingen LUST att dansa kring den blomsterklädda pålen som var placerad mitt bland folket. Barnen dansade. Pensionärerna dansadet. Föräldrarna dansade. Undomarna dansade. Men inte jag.
Aldrig trodde jag att förväntan skulle kunna hämmas. Men tyvärr har jag, som alla andra som blivit äldre, förlorat synen hos skönheten i längtan. Hur många gånger låg man inte vaken för att man visste att NÄSTA DAG är det julafton? Och varför var mamma och pappa alltid så LÅNGSAMMA när de skulle gömma påskäggen? Kunde man ens förstå de barn som INTE dansade och skrattade när de firade sommarens längsta dag? Åldedomens nattsida är ett faktum och nu har grodorna dansat ifrån mig.
På resande fot
Jag vaknade i morse med en rivande och irriterande smärta i halsen som uppstod vid varje sväljning och efter en del övertalning från mammas sida togs beslutet att ingen träning skulle äga rum idag. Trots prestationsågesten försökte jag somna om, men förgäves och jag var då i alla fall uppe och skuttade strax efter halv nio. Eftersom vi ska resa idag finns mycket uppskrivet på att-göra-listan och sakta men säkert har vi betat av punkt efter punkt. Men som vanligt är också familjen på krogtäppan synonymt med "orättvisa" och i detta fall "orättvis uppdelning av arbetsbörda". Gissa vem som tog på sig mest (man skulle ju inte drabbas av fenomenet på samma sätt och då skulle man inte heller ha någonting att skriva om på sin blogg)? Svaret är väl ganska självklart och efter att ha packat och burit ut all packning och städat 2 av 3 våningar kände jag att jorden jag stod på började gunga lite grann. Men som tur var fanns fortfarande lite choklad kvar från igår!
Jag kände krafterna komma åter och nu sitter jag här vid datorn och skriver så frenetiskt och snabbt jag kan. Sampos steg över grusgången hörs genom den öppna dörren till verandan så nu är det väl snart dags att åka iväg på bilturnén (som inkluderar ett besök hos min far, handla mat och återvinna pappersreturen). Måtte detta gå fort för att om exakt 42 minuter och 32 sekunder slutar mamma på jobbet och då ska vi bara äta någon form av middag och sedan bär det av.
So long, suckers!
En helt meningslös dag
Vad fanns det då mer att glädja sig åt denna dag? Ingenting intressant i alla fall... Lunchen skulle lagas, hunden skulle trimmas och senare var det dags för nästa träningspass i Ågesta. Och sen då? NADA!
Resten av kvällen får jag väl ligga och fantisera om det nya och fortfarande oinköpta Tomb Raider: Anniversary. Eller så får jag väl försöka nalla en chokladbit från mammas Merci-kartong (har redan siktat in på den marsipan-fyllda pralinen). Men om även det misslyckas får jag väl gräva ner mig i en hög med Disney-filmer. Än har jag ju inte sett "Ringaren i Notre Dame" på länge...
En tillbakablick till de finska skogarna i norr
Om jag återvänder till fredag eftermiddag minns jag först skolavslutningen samt lunchen med mina vänner, men den dagen bestod mest av att packa sovsäck, tandborste och träningskläder. Till och med öronpropparna följde med! Klockan 20:15 skulle båten gå, men jag skulle vara i Granby strax efter sex. Vi åkte med Silja Festival och inte helt oväntat var båtens passagerare orienterare från både Sverige och Norge. Jag och vår ryska vännina Larisa gick omkring på båten och kollade in affärerna samt utsikten. Sedan fanns det inte så mycket mer att göra än att gå och lägga sig. Följande morgon klockan 06:30 (finsk tid) ringde min mobiltelefon för väckning. Osäker på om jag skulle väcka mina sovkamrater smög jag tyst ut från hytten och fortsatte mot frukosten. Vi orienterare fick inte äta tillsammans med resten av passagerarna och hänvisades då till "Dancing Palace" där de inrätt tidigare kvällens partyställe till en ersättande frukostbuffé. Maten var ju ändå detsamma så varför inte? Resan mot Jukola fortsatte med en bussfärd till Lappo på 35 mil. Underbart!
När vi slutligen kom fram till TC träffade vi på Irina som visade oss vägen till vårt tält. Där blev vi väl mottagna av Johnny samt alla som varit där på världscupen. Vi fick ställa oss till rätta och sedan samlades vi för att gå igenom dagens tävling osv. Starten skulle gå klockan 15:00 och så här såg vårt lag ut:
Startnr 19 - SoIK Hellas
1. 5,7 km - Larisa
2. 5,7 km - Emelie (JAG)
3. 6,3 km - Irina
4. 7,7 km - Tanja
Hur skulle jag beskriva de finska skogarna? Detta är frågan jag nu ställer mig själv och jag skulle troligtvis också svara mig själv som följande: Kuperingen är något svagare än skogarna i Stockholm, men det betyder inte att man springer lättare. Terrängen upplevde jag som detaljrik med många höjder, åsar och sänkor vilket gjorde orienteringen svår. Blåbärsris fanns överallt, men den tätbevuxna skogen var inte så farlig som man först tror om man ser på kartan. Någonting som också de finska kartritarna ÄLSKAR är ett fenomen som kallas "berg i dagen" (grått på kartan), men det är någonting som främst kan beskrivas som krossad sten över ett kalt bergsparti.
Jag kan väl lite kort sammanfatta den dagens prestationer. Larisa är grymt duktig men har varit skadad och hon hade även lite problem med orienteringen och hon växlade till mig ungefär 11 minuter efter täten. Mitt eget lopp gick tyvärr inte riktigt som jag hade tänkt mig. Loppet inleddes mycket bra då jag hittade mina kontroller bättre än väntat. Stämplingarna tog väl lite tid då jag ännu inte hade accepterat EMIT (stämplingssystemet som går ut på att man lägger en pusselbit i en form och sen stämplar den). Alltså, de första fem kontrollerna höll jag ett lagom tempo utan någon större bom, men sedan tog det stopp. Jag kom från kontoll nr 203 och skulle sedan till nr 209 och nr 121, men jag hade enorma problem. En bana på 5,7 km hade jag tänkt springa på ca en timme men min sluttid blev istället 77 minuter. Men som johnny sa sedan: "Det kommer fler tävlingar!" THANK GOD FOR THAT! Irina och Tanja plockade in massor av placeringar och till slut fick vi placeringen 103 av totalt 900 startande lag, dock 46 minuter efter vinnande lag. Jag tycker faktist det är bra ändå!
Resten av eftermiddagen spenderade jag i duschen och i tältet där jag antingen läste senaste nummret av Kalle Anka eller min bok "Den flygande holländaren" av Frederick Marryat (som nu är utläst). Senare började uppladdningen för vårt herrlag som skulle starta 23:00. Jag gick också omkring på TC och nedanför har jag en massa bilder som visar omgivningen och atmosfären.
Själv var jag mest en aktiv åskådare, men efter första sträckan gick jag och la mig. Eftersom speakern pratade så högt kom mina öronproppar väl till användning, men mina (dåligt förberedda) ryska vänner besvärades mer av kylan än av det finska kacklet från högtalarna.
Den minnesvärda klockan fick stå för "startskottet" (alla cowboys, släng er i väggen!). På klockan står "TULKAA MINUN TYKÖNI", men vad det betyder har jag ingen aning om.
De totalt 1400 löparna på första sträckan värmer upp. (Titta riktigt nogrannt så ser man en galen forograf som klättrar upp i ett träd på andra sidan folkmassan)
Många väntar på starten.
Starten har gått (och det går väldigt fort)!
Täten vid en radiokontroll.
Ledaren Sami Löfbacka från Rasti-Kurikka stämplar vid sista kontrollen innan upploppet. Efter 10,7 km är tiden för honom 1:04:43.
Vår Hellas-löpare till vänster stämplar endast 4:21 minuter efter och ligger då på en 50:de placering.
Följande morgon vaknade jag av hettan och klockan avslöjade att det var dags att gå upp. Det rådde inte heller något tvivel om att värmen skulle bli plågsam. Det kan tyckas att jag drog nitlotten när jag inte tog med mig några kortbyxor, men vid närmre eftertanke tillhörde jag en av de få som inte frös under natten. Johnny och många av oss reste på förmiddagen men samma gäng som hade åkt dit med Silja Line och buss skulle också få sällskapa hem. Men till skillnad mot resan dit var resan tillbaka till Åbo fylld av sång, främst från OK Tor. Det förvånade mig att de sjöng så högt och livligt och verkade så glada trots att de ?bara? kom på 204:de plats. Jag visste inte om det då, men det var ju kul att de var så glada!
När vi slutligen kom fram till Åbo upptäckte jag att min plånbok var borta och då bröt kalabaliken loss. Jag förstod genast att jag måste ha glömt den när vi stannade för att fika och tillsammans med Vidas försökte jag kommunicera med de finska busschaufförerna som inte begrep engelska ett dugg. Efter ett okänt antal delmoment fick vi tag i en chaufför som förstod svenska och han ringde dit men de hade inte hittat någon svart plånbok innehållande mer än 80 ?. Lite halvt nedslagna återvände vi till Siljaterminalen, men efter ett tag kom Vidas tillbaka med min plånbok. Han berättade om att det hade varit en löpare från IFK Lidingö SOK som hade känt igen mitt namn och han tog med min plånbok och hade sedan fått syn på Vidas och återlämnat den. Det faktum att någon från Lidingö visste vem jag var förbryllar mig fortfarande, men vem du än är, jag är dig evigt TACKSAM.
Festen på båten kom inte helt oväntat och många passagerare på båten blev stundvis irriterande när dessa utstående idrottsmän slappnar av lite för väl med alkoholen. Den redan nämnda klubben från Lidingö blev 4:a i herrstafetten, men även damsidan visade sin bästa sida och fick fina resultat de också. Tusentals orienterare med hög ämnesomsättning släppte loss totalt och alkoholen som slukades nådde ut i blodet inom en mycket kort tid. Lyckligtvis hann jag köpa choklad till familjen, lukta på parfymer, prova smink samt trängta efter pilgrims vackra smycken innan affärerna stängdes och innan de verkliga festligheterna tog form. Sedan så gick jag och la mig.
"Oh, my heart can't carry much more. I'ts really really aching and sore. My heart don't care anymore, I really can't bear more. My hands don't work like before, I shiver and scrape at your door. My heart can't carry much more, but you couldn?t care less, could you?" Nina Perssons välbekanta röst samt mitt frenetiska trummande som formar just de ord du läser nu är det enda som stör den annars stilla tystnaden. Det är väl snart dags att äta frukost, men framför mig ligger en Marabou chokladkaka... "Your face don't look like before. Its really not like yours anymore. Your eyes don't like me no more, they quiver and they shift to the floor. My heart don't beat like before, it's never been this slow. No, my blood don't flow anymore and you couldn?t care less, could you?"
En utflykt i solskenet, eller?
Men det blir visst aldrig som man har tänkt sig! Efter en timmes kommunal färdväg stod vi där med mat och fika; lärarna väntade oss och vi fick gulla med Åsas bebis. Efter att ha satt sig ner hörde jag den välbekanta melodin: "I can be brown, I can be blue, I can be violet sky". Jag svarade hastigt och när jag väl rest mig kände jag de första dropparna mot min kind. Under samtalets gång steg regnets intenisitet (likt en exponentiell kurva) och när samtalet var avslutat var hela picnicen samlad i min ryggsäck samtidigt som jag skrek ut. (Nu är det nämligen 100% säkert att jag åker med till Jokula!) Där slutade vår utflykt och det enda vi kunde göra var att sätta oss på buss 47 och åka hem.
Väl hemma, hungern stillad, naglarna fixade och vinden viner kring husets knutar. Men kanske det mest överraskande idag: solen skiner faktist! För att citera Uno Svenningsson, "Efter regnet kommer solen".
Ett telefonsamtal till tjejer utan självförtroende
Självklart är det en ära att bli uppringd, eftersom man känns behövd och avgörande. Det viktigaste är väl dessutom att vi får runt ett lag? Han påpekade om och om igen hur kul det skulle vara om en SVENSK tjej deltog i laget, plus att han dessutom anmärkte vikten av att laget måste bli godkänt. Han märkte dock väldigt snabbt i samtalet av min nervositet och hur jag upprepande gånger försökte säga till honom att jag inte var tillräckligt bra. Där kommer också det stora problemet! Vilken idiot som helst förstår väl att man aldrig kan göra bättre ifrån sig än sitt bästa?
Framför allt vi tjejer har problem med vårt självförtroende och vi litar aldrig på vår egen kapacitet. Föreställ er en anställningsintevju, där en man och en kvinna är de två kanidaterna till ett välbetalt jobb. På pappret är de PRECIS lika bra! När chefen frågar, Skulle du kunna göra det här? Då svarar mannen, − Självklart! Kvinnan däremot svarar, − Kanske, eller, jag vet inte. Känns detta bekant? Är det då så himla konstigt att vi kvinnor har generellt sämre lön än män? Vi kan ju (för fan) inte ta för oss!
Detta är ett faktum, alla tjejer i Sverige! Vi måste börja lita på vår egen kapacitet och inte trycka ned oss själva (inte låta någon annan göra det heller för den delen). Kan vi stärka vårt självförtroende kommer vi att besegra fler motgångar, ta för oss mer av det vi förtjänar och framför allt kommer vi att våga bekämpa nya utmaningar.
Sjukanmälan och skolk
När jag vaknade i morse beslutade jag mig för att faktist gå till skolan trots att jag redan dagen innan bestämt mig för att skolka hela dagen. Alltså, istället för att mögla vid skolbänken skulle jag gå ut i solskenet och sedan leva loppan hela dagen! Men ack så fort drömmar går i kras! Efter att mamma hela gårdagen insisterade på att jag var TVUNGEN att gå till skolan tog jag mitt samvete till fånga och när jag precis skulle resa mig upp från sängen slog en obönhörlig smärta ner mig igen. Jag försökte resa mig igen, men jag kom ingenstans! Jag såg sanningen i vitögat och visste att detta inte skulle gå vägen.
En låsning i ryggen skulle jag vilja beskriva som nackspärr, men smärtan och paralyseringen berör hela överkroppen. Vad som egentligen har hänt i min rygg är att under nattens gång har troligtvis någon muskel i ryggen krampat och dragit i någon (eller några) ryggkota så att den ligger snett. Den bästa medicineringen är en sjukgymnast! Efter att ha ringt mamma kan nu det faktum framställas att jag inte kommer att gå till skolan idag och istället för skolk har mitt elände lett till en sjukanmälan.
Jag funderar vidare på det där med sjukanmälningar och kommer fram till att jag ALDRIG sjukanmält mig under hela det här läsåret. Vilket måste betyda att jag har noll frånvaro och vid närmre eftertanke kan denna sjukanmälan tyckas vara lite misstänksam med tanke på att (idag inräknat) det bara är tre dagar kvar av läsåret. Efter detta resonemang kan jag inte undgå att fundera över när man egentligen är sjuk eller om det bara är simpelt skolk?
När är man egentligen sjuk? Och när har man då tillåtelse att sjukanmäla sig? Det råder inget tvivel om att det finns de människor som tycks vara sjuka hela tiden och ibland blir man väl irriterad när skolkamrater sjukanmäler sig istället för att skriva prov eller ha en redovisning. Denna tendens till sjukanmälan är väl knappast hämmad vid äldre dagar då man ofta pratar om folk som är så kallade "måndags-sjuka". Detta är ett välkänt fenomen som oftast tar form efter att man festat för hårt fredagen och lördagen, men trots att man sedan hela söndagen legat utslagen på sängkanten klarar man ändå inte av att gå till jobbet när sedan arbetsveckan börjar. Vilka blir de som får ta konsekvenserna? Går man i skolan får man själv ta ansvar för missade lektioner och prov, men på arbetsplatsen bryter en katastofal kalabalik ut. Saker som skulle göras JUST den dagen av JUST den personen måste överlämnas till dennes redan sönderstressade arbetskamrater. Chefen kanske till och med måste ringa tillbaka ledig personal för att ställa allting till rätta. Visst, folk blir faktist rejält sjuka ibland och en del drabbas mer eller mindre än andra. Men jag har så många gånger mött personer i min omgivning som sjukanmält sig för minsta lilla förkylning när den egentliga orsaken är den försenade uppsatsen eller ångesten inför ett kommande prov. Samma sak händer i arbetslivet, men den som blir mest lidande är antigen arbetskamraterna som påtvingas arbetsuppgifter utöver sina egna eller personen själv som faktist kommer hem med en tunnare plånbok. Klassas verkligen dessa hypokondiker som sjuka när de egentligen bara inte orkar gå till plugget eller jobbet?
Först vill jag tacka...
Hur halkade jag in här? Jo, så tidigt som i eftermiddags gled jag och en kompis som vanligt in på mattelektionen, givetvis utan förhoppningar att det skulle bli en underhållande lektion, men lektionen flyttad till en av skolans datasalar. Och de flesta datasaler brukar dessutom vara väl utrustade med datorer så det ena ledde till det andra och sedan hade jag helt plötsligt en blogg.
Vem har jag att tacka för det nu väntande äventyret? Jo, mina damer och herrar, det är ingen mindre än min tidigare nämda väninna. (Hon vill väl ha koll på mig i sommar så varför ska jag då missunna henne alla mina hemligheter som jag ser fram emot att avslöja?) Alltså, ett STORT tack till dig min bäste Kapten Jackie för din medverkan och ditt moraliska stöd!