Blanda inte in gammal socialistisk politik i skolsystemet, SNÄLLA!

Var det någon annan än jag som såg inslaget igår om matteklassen på Norra Real i pausen till "Lara Croft: Tomb Raider"? Först måste jag lägga till att filmen faktiskt var väldigt bra och det var underbart att få se snygga Daniel Craig och superhäftiga Angelina Jolie spela mot varandra och jag lyckades njuta av filmen trots att TV4 avbröt den hela tiden för reklam. Hursomhelst, "Aktuellt" visade ett jätteintressant klipp om ett experiment på Norra Real då man använt intagningsprov till en speciell matteklass. Målet är att "sortera" bort de som inte är lämpade för matte-studier i högt tempo och behålla en väl motiverad klass som snabbt kan prestera i matte. Självklart skulle man bjuda in självaste Lars Ohly och utbildningsminister Jan Björklund till debatt...

Mitt förakt mot vänterpartiet tycks bara växa och växa. Visserligen tycker jag att det är kul att ha en slipsvägrande Lars Ohly med i debatt för att han är väldigt karismatisk och så vidare, men gårdagen var en urlöjlig debatt från vänsters sida och jag kom på mig själv att sitta och svära högt i soffan över hans idiotiska argument!

Typisk socialistisk politik består förstås att det ska vara lika för alla och alla ska ha lika rätt till exakt ALLTING. "Vi vill avskaffa intagningspoängen för att eleverna ska få läsa vad de vill!" var bara en av de snillrika idéerna Ohly presenterade och han hävdade också att "en satsning på elitklasserna tar all uppmärksamhet och sedan struntar man i 'resten'". Först och främst tror inte jag att en elev som först läst 1 år på IV skulle platsa särskilt bra i en matematik-inriktad naturklass som läser matte i trippeldubblad hastighet jämfört med en vanlig natur-klass. Då tror jag mer på att eleven i fråga inser sina begränsningar och i sinom tid inser att det valda programmet passar mycket bättre än någon mattegalen-klass! Dessutom undrar jag om alla femtonåringar egentligen vet vad de vill plugga för gymnasieinriktning? Kanske är det i alla fall en liten hjälp på vägen att "rätta sig" efter intagningsgränserna? Vad gäller hans andra argument fanns det verkligen ingenting i inslaget som stöder hans teori. Poängen med experimentet i inslaget var ju att stimulera de begåvade eleverna som behöver lite extra utmaning istället för att de ska genomlida mattelektionerna genom att bara rulla tummarna. Vi är ju alla olika men moderaterna hävdar knappast att man ska försumma de andra eleverna bara för att de begåvade eleverna behöver helt enkelt lite mer stimulans för att kunna utvecklas. Vi är ju alla olika. Det kan inte ens Vänsterpartiet förneka.

Personligen hade jag gärna gått i en matteklass där jag hade fått lite mer stimulans och utmaning. Istället gick jag i en vanlig klass i en vanlig skola i förorten och fördrev den mesta tiden i matteklassrummet att lyssna på Jespers eviga tjat om sådant jag redan förstått eller, som omväxling, hans gap och skrik när "vår" klass inte var särskilt uppmärksamma. Jag behövde till exempel aldrig plugga extra till diagnoserna eller proven och på utvecklingsamtalen diskuterade vi ofta hur svårt det var att stimulera mig då jag förstod saker så mycket snabbare än andra. Givetvis gällde inte detta alla ämnen, men jag var ganska så överlägsen i NO och matte. Därför var det en så underbar lättnad att äntligen få börja gymnasiet på självaste "Viktor Rydberg Gymnasium". Vad intagningsgränsen indikerar är det en "elit-skola" med många begåvade (fast det fanns ruttna ägg också, believe me) och ajg fick äntligen den stimulans och utmaning jag i så många år längtat efter. Kanske är det just därför jag har så många positiva minnen från gymnasietiden?

Först och främst måste vi ta i beaktning att detta är än så länge bara ett experiment som visat lyckade resultat och som inte alls behöver bli något bestående. Jag står dock fast vid mina argument och hävdar att detta är en nödvändig åtgärd för att alla elever ska få utvecklas i den takt de behagar och det gäller ALLA elever. Det socialistiska synsättet är dock att alla elever ska få läsa exakt VAD de vill och VAR de vill, men ni kan ju fatta konsekvenserna. Och sedan har de mage att hävda att man bara kommer att satsta på "eliten" och strunta i de vanliga, dödliga. Så ofattbart löjligt, med tanke på att i princip alla elever i årskurs 9 kan läsa vilket program de vill, oavsett bakgrund och klass. Det är ofta det som är felet med socialistisk politik i huvudtaget. För att i det stora hela satsar de på lika rättigheter överallt och verkar ibland glömma bort att vi lever i 2000-talets Sverige och att behovet att en "rättvisans frammarch"-politik inte är lika stort som för kanske 100 år sedan. Om det är den här riktningen Vänsterpartiet går till val med 2010 undrar jag om de kommer ha mandat kvar för att stanna i Riksdagen!

(Tänk efter: varför ska man få ha så kallade i "elit-klasser" i idrott och musik men inte i teoretiska ämnen?)

Kommentarer
Postat av: karolina

okej jag smsar innan jag åker är du hemma hos din mamma eller pappa? behöver nämnligen eniros hjälp :P så om du hjälper mig med adressen skulle det var hur bra som helst :)

2009-01-16 @ 21:52:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0